Loading...

News

Een qr-code maken voor elk mogelijk doel.

De qr code is tegenwoordig een goed ingeburgerd fenomeen. Het is een soort barcode die je kunt scannen met je gsm. We kennen ze als onderdeel van het etiket. Op producten waarbij we meer informatie krijgen over wat we aankopen. Maar uiteraard is de echte inburgering gekomen toen we plots allemaal een qr-code nodig hadden om te winkelen, of op restaurant te gaan  tijdens de Covid periode. Toch zijn qr-codes veel meer dan dat. 

De waarde van een qr-code zit niet zozeer in het beeld zelf maarin de daadwerkelijke toepassing. In deze blog laten we een glimps zien van de ongelooflijke hoeveelheid mogelijkheden die deze technologische ontwikkeling te bieden heeft. 


De vele toepassingsmogelijkheden van een QR-code


1. Wifi codes intypen zijn verleden tijd

Laten we eerlijk zijn. We vonden het allemaal best vervelend om eerst die wifi code te moeten invoeren als we ergens komen. Gratis wifi is leuk maar het was toch altijd een beetje een gedoe om te verbinden. Eerst het juiste netwerk selecteren, dan al die tekens invoeren. Dat is met wifi via qr-codes niet langer het geval. Je hangt een duidelijk bordje met wifi met de daarbij horende qr code en voila, je bezoekers zijn verbonden. Makkelijk, veilig en snel.


2. Digital business cards

Wie al netwerkevents bezocht heeft kent ze wel: de kartonnen of geplastificeerde business cards. Tegen het eind van zo’n dag zaten je zakken vol en mocht je ze thuis wegstoppen bij de rest van je verzameling. Misschien herinner je je nog dat je heel verwoed op zoek ging naar dat ene kaartje. Een qr-code op je badge voorkomt dit probleem. 

Met een qr-code krijg je alle informatie die je nodig hebt, zonder dat je portefeuille langzaam begint uit te puilen. V-cards zoals ze ook wel worden genoemd, zijn een standaard manier van gegevensuitwisseling geworden. Vaak meegestuurd via e-mailberichten maar dus ook prima te koppelen aan een qr-code. Een qr-code scannen online is trouwens even makkelijk als live op een event. 


3. Stemmingsrondes faciliteren

Niet alleen om informatie te geven zijn qr-codes interessant, ook om vragen te stellen zoals we dat doen bij een besluitvormingsproces. Stemmingsrondes worden vaak als omslachtig ervaren. qr-codes kunnen daar zeker een significante verbetering in bieden. Ook hier weer zijn er verschillende toepassingsgebieden. Niet alleen voor de stemming zelf maar ook voor campagnes, peilingen of enquêtes.

Het gebruik van een qr-code in een stemsysteem zorgt ervoor dat er een snellere registratie is van kiezers. Het bevordert de transparantie en stemveiligheid. Door de optimalisatie voor mobiel gebruik kan deze techniek een boost zijn voor het aantal daadwerkelijke stemmers.


4. Workshops faciliteren

Als super handige tool voor registratieprocedures wordt het vaak ingezet binnen workshops op een event. Je schrijft je in voor de workshop en op het moment dat je de workshopruimte betreedt wordt je qr-code gescand. De data die dit oplevert, zijn van onschatbare waarde voor de organisator. 

Weten wie uiteindelijk aan welke workshops deelnam is heel waardevol. Naar je sponsors toe kan het aantonen van het deelnemersaantal een belangrijke meerwaarde zijn voor de waargenomen ROI. Wie te maken heeft met accreditatie wil er zeker van zijn dat de deelnemer daadwerkelijk aanwezig was op de workshop. Maar het helpt je ook binnen de capaciteit van je ruimte te blijven.


5. Parking applicaties

Dat principe geldt niet alleen voor workshops en mensen maar evengoed voor het nog steeds meest gebruikte transportmiddel waarmee zij de eventlocatie bereiken, de auto. Parkeermanagement is een standaard onderdeel van elke event organisatie. Geen core business misschien maar wel heel erg noodzakelijk. Een eerste indruk zegt immers alles. Met qr-codes is het makkelijker om te registreren, toegang te controleren of de beschikbaarheid van parkeerplekken bij te houden.


6. Toegangscontrole

Die toegangscontrole is niet alleen belangrijk bij de parkeergelegenheid, maar is natuurlijk onderdeel van je bezoekersregistratie. Belangrijk binnen je brandpreventie strategie of bij bedrijven waar specifieke risico’s aanwezig zijn.Op locaties waar het belangrijk is steeds te weten waar de bezoekers zich bevinden, zijn QR-codes een efficiënte oplossing. 


7. Unieke vouchers

Als laatste vermelden we de toepassing voor een veel voorkomend vraagstuk. Hoe zorg ik ervoor dat bezoekers slechts eenmaal iets doen of ophalen? Denk daarbij bv. aan het ophalen van een welkomstdrankje of bij afloop de goodie bag. Een qr-code maakt niet alleen de afhaal zelf makkelijk, het zorgt er voor dat er daadwerkelijk maar één maal wordt gecollecteerd.


Slot

We zien dat qr-codes zichzelf steeds beter integreren in de eventsector. Mede door de verscheidenheid aan toepassingsmogelijkheden is het een geliefde tool onder eventmanagers. Het maakt het leven makkelijker voor zowel de bezoeker als organisator.

Nu is het jouw beurt. Zit je met een leuk idee, een bepaald aspect van je event waar je qr-codes wil gaan inzetten? Neem dan snel contact met ons op. We denken graag met je mee.